Akutni proljev kod djece

Akutni proljev kod djece

Liquid error (sections/article-template.liquid line 14): The format option 'month_date_year' is not a supported format.

Akutni proljev česti je zdravstveni problem zbog kojeg pacijenti dolaze u ljekarnu. Javlja se najčešće kao simptom akutnog gastroenteritisa uz ostale simptome koji uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu, a ponekad i povišenu tjelesnu temperaturu, tresavicu, glavobolju i u konačnici, iscrpljenost.

UZROCI

Uzročnici akutnog proljeva kod djece većinom su virusi, od kojih je najvažniji virusni patogen rotavirus, a također mogu biti i bakterije, paraziti, promjene u prehrani, alergije na hranu te vrlo često uzimanje antibiotske terapije.

LIJEČENJE

Liječenje je u većini slučajeva simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine i elektrolita primjenom oralne rehidracijske otopine (ORS) i uzimanja probiotika, uz nastavak normalne prehrane koja ne opterećuje dodatno sluznicu probavnog sustava.

Najvažnije je sprječavanje pojave dehidracije kod djece. Na dehidraciju treba posumnjati ako dijete mokri rjeđe nego inače, ima suha usta i jezik koji uz to može biti bijelo obložen, prisutna je manja količina suza ili nimalo suza tijekom plakanja, podočnjaci, razdražljivost ili ravnodušnost. Kao simptomi teške dehidracije uočavaju se klonulost, poremećaj svijesti, ubrzano i površno disanje, pospanost, hladne ruke i noge te oslabljen turgor kože (koža nakon pritiska ostaje utisnuta umjesto da se vrati).

Oralnu rehidracijsku otopinu odnosno vrećice oralnih rehidracijskih soli od kojih se kod kuće može pripraviti otopina, svaka bi obitelj trebala imati u kućnoj ljekarni kako bi se moglo započeti s rehidracijom čim se proljev i/ili povraćanje pojave, bez obzira na uzrok. Primjena ORS-a se zbog jednostavnosti i sigurnosti može započeti i prije posjete liječniku. Danas je na tržištu dostupan velik broj proizvoda za oralnu rehidraciju koji su okusom prilagođeni djeci, a bolje prihvaćanje otopina kod djece može se postići i rashlađivanjem otopine te pijenjem na slamku.

Uz oralnu rehidracijsku otopinu, probiotici predstavljaju prvi izbor u liječenju akutnog proljeva. Njihova uloga u prevenciji i liječenju akutnog proljeva jasno je definirana u smjernicama publiciranim od strane Američke akademije za pedijatriju, Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (engl. European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, ESPHAGAN) i Svjetske zdravstvene organizacije.

Odabir probiotičkog soja treba se temeljiti na dokazu njegove učinkovitosti u znanstvenim istraživanjima za pojedinu kliničku indikaciju, obzirom da nisu svi probiotički sojevi jednako učinkoviti za pojedine indikacije.

U liječenju akutnog gastroenteritisa u djece, Radna skupina za probiotike i prebiotike ESPHGAN-a snažnu preporuku za korištenje daje soju Lactobacillus rhamnosus (LGG) tijekom 5-7 dana. Podjednako dobre rezultate u suzbijanju simptoma pokazao je i Saccharomyces boulardii  tijekom 5-7 dana. Dokazano je da rana primjena pravilno odabranog probiotika u dovoljnoj količini smanjuje intenzitet bolesti, skraćuje trajanje akutnog proljeva u djece za približno jedan dan, smanjuje komplikacije te broj posjeta liječniku i hospitalizacije.

Dodatno se u liječenju akutnog proljeva kod djece starije od godinu dana mogu primijeniti crijevni adsorbensi koji su prisutni na tržištu u obliku gelova, a koji na sebe vežu štetne tvari i patogene i ubrzavaju njihovu eliminaciju putem stolice.

Iako se akutni proljev smatra benignom i samoograničavajućom bolešću, u rijetkim slučajevima može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Stoga, važno je pravovremeno reagirati primjenom ORS-a i probiotika koji imaju dokazan blagotvorni učinak za tu indikaciju, uz nastavak normalne prehrane čim je bolesnik rehidriran. Obroci trebaju biti kao i inače, uz izbjegavanje slatkih napitaka i slatkiša. Što se tiče male djece koja su isključivo na majčinom mlijeku, preporuka je nastaviti s dojenjem cijelo vrijeme dok traje proljev.

Ljekarnici svojim savjetom mogu pomoći u odabiru probiotika, objasniti važnost i pravilan način rehidracije primjenom ORS-a, kao i educirati pacijente o načinima prevencije proljeva i adekvatnim higijenskim mjerama za sprječavanje širenja zaraze. Također, ljekarnici tijekom savjetovanja mogu prepoznati alarmantne simptome i situacije u kojima je samoliječenje isključeno te bolesnika na vrijeme uputiti liječniku.

 

Paula Bakalović, mag. pharm.

ZU Ljekarne Lukačin