Borba s atopijskim dermatitisom

Borba s atopijskim dermatitisom

Liquid error (sections/article-template.liquid line 14): The format option 'month_date_year' is not a supported format.

Jeste li znali da je atopijski dermatitis najčešća dječja kožna bolest od koje pati više od 20% djece u visoko razvijenim zemljama i drugi najčešći razlog posjete dermatologu?

Drugi nazivi za atopijski dermatitis su atopijski ekcem i neurodermitis. Atopijski dermatitis često je udružen s nekom od ostalih atopijskih bolesti poput alergijskog rinitisa, alergijske astme i alergije na hranu. Očituje se ekcemom (crveni ljuskavi osip), suhoćom kože i svrbežom, koji je za mnoge najneugodniji simptom ove kronične upalne bolesti kože jer može značajno narušiti kvalitetu života uzrokujući nemiran san, promjene raspoloženja i ostalo.

LIJEČENJE

Liječenje atopijskog dermatitisa je kompleksno zbog prirode same bolesti koja je dugotrajna, uz izmjenjivanje perioda smirenja i pogoršanja. Uz prepoznavanje i izbjegavanje čimbenika koji pogoršavaju dermatitis, iznimno je bitna redovita i pravilna njega kože koja smanjuje učestalost i intenzitet razdoblja pogoršanja bolesti, odnosno smanjuje potrebu za primjenom lokalnih kortikosteroida. Ipak, kad do pogoršanja dođe, u dogovoru s liječnikom, primjenjuju se lokalni pripravci koji sadrže kortikosteroide. Uz pridržavanje uputa o liječenju, kortikosteroidi predstavljaju siguran i učinkovit oblik terapije. Vrlo brzo smiruju svrbež i crvenilo i popravljaju kvalitetu života oboljelih.

NJEGA KOŽE

Pravilna njega kože djece s atopijskim dermatitisom uključuje pridržavanje uputa o kupanju i primjeni emolijensa, masti i krema koje obnavljaju oštećenu kožnu barijeru, štite kožu i vraćaju ravnotežu njenom mikrobiomu.

KUPANJE

  • Voda ne smije biti pretopla, a kupanje ili tuširanje ne bi trebalo trajati dulje od 5-10 minuta.
  • Za kupanje valja koristiti dermokozmetičke proizvode primjerene za kožu s atopijskim dermatitisom jer takvi proizvodi ne iritiraju i ne isušuju kožu te čuvaju fiziološki pH kože.
  • Nakon kupanja, kožu treba lagano potapkati ručnikom, umjesto brisanja i trljanja.

NAKON KUPANJA

Unutar 3 minute od kupanja na kožu obavezno treba nanijeti emolijens, mast ili kremu. Njihova uloga je da vlaže kožu, vraćaju potrebne lipide, sprječavaju gubitak vode iz kože i sprječavaju prolazak alergena kroz kožu.

Dokazano je da redovita primjena emolijensa (najmanje 2 puta dnevno) smanjuje potrebu za primjenom lokalnih kortikosteroida. Na izloženim dijelovima tijela poput lica i ruku, te na pregibima, preporučuje se nanositi emolijens nekoliko puta tijekom dana.

Danas je na tržištu dostupan velik broj proizvoda s formulacijama čija je sigurnost i učinkovitost potvrđena kliničkim ispitivanjima, a ljekarnik može pomoći u odabiru najprikladnijeg proizvoda s obzirom na njegovu namjenu, intenzitet simptoma i mjesto primjene na koži.

VANJSKI PODRAŽAJI

Djeca s atopijskim dermatitisom imaju izrazito osjetljivu kožu pa treba izbjegavati sve potencijalne iritanse i alergene.

  • Prednost treba dati pamučnoj odjeći, a izbjegavati vunenu i sintetičku odjeću.
  • Prilikom pranja odjeće treba izbjegavati deterdžente i omekšivače koji zbog dodatka parfema, mirisa, boja i konzervansa mogu iziritirati kožu.
  • U zimskim mjesecima simptomi se kod većine oboljelih pogoršavaju čemu dodatno doprinosi centralno grijanje koje isušuje kožu pa prostorije u kojima dijete boravi ne bi trebalo pretjerano zagrijavati, odnosno preporučuje se vlaženje zraka i redovito provjetravanje.
  • Čimbenici koji pogoršavaju dermatitis su i različiti alergeni, bilo oni iz okoline poput kućne prašine i grinja, peludi, dlaka kućnih ljubimaca i slično, ili pak alergeni iz hrane, pri čemu se samo kod djece s dokazanom alergijom na hranu iz prehrane trebaju isključiti određene namirnice na koje je dijete alergično.
  • Češanje pogoršava stanje kože, a kako bi se ublažilo oštećenje kože prilikom češanja, nokti bi trebali uvijek biti odrezani i glatki. Danas su na tržištu dostupni proizvodi u praktičnim pakiranjima koji se nanose lokalno i predstavljaju brzo rješenje za smanjenje svrbeža.

DODACI PREHRANE KOD ATOPIJSKOG DERMATITISA

Dodatno, rezultati recentnih studija govore u prilog učinkovitosti probiotika i prebiotika u prevenciji i kontroli simptoma atopijskog dermatitisa. Naime, dokazano je da primjena probiotika smanjuje pojavnost atopijskog dermatitisa u djece s povišenim rizikom od razvoja istog. Također, primjena određenih probiotskih sojeva poput laktobacila i bifidobakterija može smanjiti ekcem i ubrzati oporavak barijerne funkcije kože.

Osim toga, preporučuje se i korištenje dodataka prehrani s omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

Pozitivan učinak može imati i primjena crijevnih adsorbensa koji poput spužve iz organizma uklanjaju štetne tvari, patogene mikroorganizme i alergene.

Izbjegavanjem čimbenika koji pogoršavaju dermatitis, pridržavanjem uputa o pravilnoj njezi kože i primjenom određenih dodataka prehrani, našim mališanima možemo pomoći u smanjenju simptoma bolesti i omogućiti im sretno i bezbrižno djetinjstvo bez suhoće kože i dosadnog svrbeža.

 

Paula Bakalović, mag. pharm.

ZU Ljekarne Lukačin