Upala sinusa - koliko traje liječenje?

Upala sinusa - koliko traje liječenje?

05-12-2023

Disanje je radnja koja se u većini slučajeva odvija automatski odnosno dišemo ne razmišljajući o disanju. A još manje razmišljamo o sinusima tijekom dana. 

Nos je naš organ s pomoću kojeg osjećamo mirise i početni je dio dišnog sustava. Čine ga vanjski nos i dvije nosne šupljine na koje se nastavljaju paranazalne šupljine odnosno sinusi. Zakrivljenost ili blaga deformacija septuma također može utjecati na normalno funkcioniranje dišnog sustava i dovesti do kroničnih bolesti.

Sinusi nam omogućavaju održavanje čvrste strukture lica, oblikovanje glasova pri govoru ili pjevanju, te proizvodnju sluzi.

Bol u sinusima ili upala sinusa česta je pojava i zdravstvena tegoba današnjice. Ako se pravovremeno i pravilno liječi mogu se otkloniti njeni simptomi.


Sinusi

Sinusi su ništa drugo nego šupljine ili kanali u području oko našeg nosa. Ta područja su obložena sluznicom kojom je obložena i nosna šupljina. Njihova zadaća je filtrirati, zagrijavati i vlažiti zrak te stvaranje sekreta. Također, reguliraju funkcioniranje donjih dišnih puteva.


Sinuse razlikujemo i dijelimo prema njihovom položaju unutar kostiju lubanje. Dijelimo ih na ukupno 4 parna paranazalna sinusa, tj. na frontalne sinuse, etmoidalne sinuse, sfenoidne sinuse i maksilarne sinuse.


upala-sinusa-liječenje

Frontalni sinusi

Frontalni sinusi su smješteni su između očiju i čela, a nazivamo ih još i čeoni. Upala koja se događa u frontalnom paru sinusa naziva se frontalni sinusitis ili frontitis.

Oblik i dimenzija frontalnih sinusa razlikuju se od osobe do osobe, a čak je moguće s pomoću njih utvrditi krvno srodstvo. Upala frontalnih sinusa izaziva glavobolju u području čela.

Etmoidni sinusi

Smješteni su iza i između očiju, te se bol i nelagoda javlja u tom području. To područje unutar kojeg su smješteni se naziva etmoidna kost koja razdvaja nosnu šupljinu od mozga. Upala koja nastaje naziva se etmoiditis ili etmoidni sinusitis.

Sfenoidni sinusi

Sfenoidni sinusi su sinusi klinaste kosti. Jedini su neparni sinusi u našoj lubanji. Smješteni su dublje odnosno u neposrednoj blizini hipofize u mozgu. Upala koja nastaje u području te šupljine naziva se sfenoidni sinusitis ili sfenoiditis.

Maksilarni sinusi

Sinus gornje čeljusti koji se najčešće upali nakon zubobolje, budući da su korijeni prednjih zubi povezani s maksilarnim parom sinusa. Drugim riječima, infekcija i upala zubi točnije kutnjaka se tako širi na maksilarne sinuse. 

Tako nastala upala sluznice i koštanog dijela naziva se maksilarni sinusitis.

Sinusitis

Upala sinusa je upala paranazalnih sinusa a to znači da je naša sluznica koja iznutra oblaže nos i sinuse upaljena. Javlja se kao posljedica djelovanja virusa i bakterija i češće se javlja kod osoba koje već imaju određene probleme s disanjem i alergijama. Dolazi do zadebljanja sluznice te se samim time sprječava protok zraka i izbacivanje nakupljenog sekreta.

Nakon infekcije gornjih dišnih puteva (prehlade), postoji mogućnost njenog produljenja i zahvaćanja šupljina frontalnih sinusa. Tako dolazi do same upale.

Često se uz sinusitis javlja i hunjavica, odnosno rinitis. Ponekad je teško odrediti što je od toga dvoje pa liječnici nerijetko upalu sinusa nazivaju i rinosinusitis.

Simptomi

Osim osjećaja visokog pritiska između čela i očiju, mogući su bolovi u području obraza i području gornje čeljusti našeg lica.

Na temelju boli specifičnog dijela lica određuje se o kojoj se upali radi. Iako u pravilu sinusitis može pogoditi bilo koji od sinusa najčešće su upale maksilarnih i frontalnih sinusa. 

Ostali simptomi upale sinusa:

  • Začepljen nos
  • Glavobolja
  • Slabost
  • Poteškoće s disanjem
  • Gubitak mirisa
  • Osjećaj pritiska


upala-sinusa-simptomi

 

Koliko traje upala sinusa? S obzirom na trajanje upala sinusa se može podijeliti na akutnu, subakutnu i kroničnu.

Akutna upala sinusa

Akutna upala sinusa traje do jednog mjeseca. Najčešće nastaje kao posljedica virusne infekcije gornjih dišnih puteva. Dolazi do oštećenja sluznice čija je obrambena sposobnost smanjena. Ako se pojava  akutne upale sinusa ne liječi na vrijeme ona može prerasti u subakutnu.

Subakutna upala sinusa

Subakutna upala sinusa prevladava tijekom sezone alergija. Njeno trajanje u pravilu ne traje duže od 12 tjedana ili 3 mjeseca. Može se javiti i zbog nepravilnosti septuma.

Kronična upala sinusa

Kronična upala sinusa nastaje kada se akutna ili subakutna ne liječe ili se ne liječe dovoljno dobro. Traje više od tri mjeseca i može se javljati više puta godišnje. Također može biti uzrokovana devijacijom septuma, pa čak i astmom. Kronični sinusitis liječi se antibioticima.

Komplikacije

Ako se ne liječi pravilno i na vrijeme osobe s akutnim sinusitisom mogu produljiti svoju “patnju” u smislu da se infekcija proširi na živčani sustav, područje očiju i tkiva. Stoga razlikujemo:

  • Orbitalni cellulitis - zahvaćeno je meko tkivo iza orbitalnog septum, javlja se boli u očima i crvenilo kože očnih kapaka.
  • Preseptalni celulitis - bolovi u području oka, crvenilo, izbočena očna jabučica, bol kod pokreta očiju.
  • Meningitis - jaka glavobolja, povišena temperatura i groznica.

Liječenje upale sinusa

Za liječenje akutne upale sinusa mogu se koristiti analgetici, sprej za nos, antibiotici i inhalatori. Lijek za sinuse ne može biti univerzalan za svakog pojedinca, već je potrebno prilagoditi način liječenja s obzirom na vrstu upale i anatomiju nosne šupljine pojedinca.

Za pomoć kod začepljenog nosa i upale sinusa preporučujemo:

  • Homeolab Sinus Relief - zrnca koja se stavljaju pod jezik do 3 puta dnevno. Homeopatski proizvod za djecu i odrasle. Homeopatija je oblik liječenja gdje prirodnim sastojcima pokušavamo ponovno uspostaviti trenutno narušenu ravnotežu u našem tijelu. Potičući organizam na samoizlječenje, stvarajući otpornost organizma.
  • Omron C102 Total inhalator + nosni tuš - inhalator pomaže kod rinitisa ili sinusitisa, a nosni tuš olakšava prohodnost nosa. Začepljen nos kod djece i odraslih moguće je očistiti redovitim ispiranjem nosne šupljine. Nakon ispiranja, inhalator dostavlja lijek u donji dišni put.

 

Za kraj…

Svi oblici upale sinusa mogu se liječiti pravovremenom i odgovarajućom vrstom terapije i lijekova. Najčešće je simptomatsko liječenje, a rjeđe antibiotsko i kirurško.

Ako u slučajevima kronične upale sinusa nema poboljšanja zdravstvene situacije pojedinca, može se zatražiti dodatno uputstvo liječnika. Što može značiti i kirurško liječenje i kirurške zahvate.