Vitamin C u dermatologiji - Kako prepoznati dobar proizvod s vitaminom C i da li je namijenjen Vama?

Vitamin C u dermatologiji - Kako prepoznati dobar proizvod s vitaminom C i da li je namijenjen Vama?

16-10-2020

Vitamin C, također poznati kao askorbinska kiselina jedan je od najpopularnijih komponenata seruma, tonika i krema za njegu lica današnjice.

U prirodi nalazimo vitamin C kao isomerne molekule D-askorbinske kiseline i L-askorbinske kiseline; ipak samo L-askorbinska kiselina je biološki aktivna i primjenjuje se u dermatološkoj praksi.

Vitamin C zauzima važnu poziciju  među  proizvodima koji djeluju anti-ageing, depigmentacijski i anti-oksidativno.

Nažalost, oralnom primjenom Vitamin C teško dolazi iz krvotoka u epidermis (gornji sloj kože), tako da  vanjski dio kože najčešće ostaje bez ovog važnog nutrijenta zaslužnog za odmoran i mladolik izgled kože; upravo iz ovog razloga ne čudi sve veća popularnost Vitamina C u dermatološkim pripravcima koji garantiraju ljepši i očuvaniji izgled kože.

Budući da deficijent vitamina C u ljudskom tijelu može dovesti do otežanog zacjeljivanja rani, problema sa zubnim mesom,skorbuta i ostalih poremećaja vezivnog tkiva; visoka razina ovog vitamina u koži indicira da postoji niz bioloških funkcija koje su relevantne za zdravlje kože.

Vitamin C u koži bitan nam je za:

STVARANJE KOLAGENA

Kolagen je zaslužan za elasticitet i čvrstoću kože, te samim time osigurava da koža zadrži zategnutost i mladoliki izgled.

Vitamin C s jedne strane djeluje kao kofaktor za prolin i lysin hydroxylate koja stabilizira strukturu molekule kolagena a s druge strane osigurava ekspresiju kolagen gena. 

VITAMIN C KAO ANTIOKSIDANS

Antioksidanse možemo podijeliti u dvije grupe: enzimatske antioksidanse i ne-enzimatske oksidanse. Dok ljudsko tijelo samo proizvodi enzimatske antioksidanse , ne-enzimatske antioksidanse pronalazimo u hrani. Jedan takav primjer ne-enzimatskih antioksidansa je i vitamin C. Topikalna aplikacija vitamina C pomaže u prevenciji oštećenja kože nastalih kao posljedica štetnog utjecaja slobodnih radikala. Budući da prekomjerno oslobađanje slobodnih radikala dovodi do preranih znakova starenja, redovito nanošenje vitamina C pomaže u sprečavanju ovog štetnog procesa, te održava izgled kože mladim i vibrantnim.

DIFERENCIJACIJA KERATINOCITA

Vitamin C djeluje na pojačavanje zaštitne barijere kože-koje je ujedno i najvažnija uloga epidermisa.

Prema najnovijim istraživanjima Vitamin C može doprinijeti i „boostanju „ odnosno jačem djelovanju krema za sunčanje, ako ga ispravno nanesemo ispod kreme sa zaštitnim faktorom.

Nije svaka forma vitamina c učinkovita za topikalnu primjenu.

Postoje različiti tipovi vitamina c- čisti i esterificirani derivati. Svi imaju antioksidativni potencijal i pomažu u preranom starenju kože, međutim razlikuju se signifikantno u stabilnosti, permeabilnosti i djelotvornosti.

Budući da je molekula vitamina C sklona oksidacijskim procesima, njegova nestabilnost i loš kapacitet permeabilnosti čine ga vrlo kompliciranom molekulom za formuliranje.

Na što trebamo dakle pripaziti prilikom odabira kozmetičkog proizvoda s vitaminom C?

Ako je krema ili serum s vitaminom C izložena svjetlosti ili zraku, dolazi do procesa oksidacije prilikom kojega vitamin C više nije djelotvoran. Stoga uvijek radije izaberite „airless“ pakiranja koja ne dozvoljavaju izloženost ovim procesima ili bilo kakvu kontaminaciju bakterijama.

Pakiranja koja sadrže ampule vitamina C također su dobar izbor, jer se podrazumijeva da ćete sadržaj jedne ampule potrošiti odmah ili najkasnije unutar 24 sata.

Generalno trebalo bi se držati tamno obojenih bočica jer tako svjetlost teže prolazi i ne uzrokuje oksidaciju.

Kao što je već ranije spomenuto L-askorbinska kiselina je najučinkovitija i najčišća forma. Prilikom čitanja sastava na bočici obratite pozornost da proizvod sadrži baš ovu formu s niskim Ph (oko 3.5) i većim koncentracijama (10-20%).

Također, obratite pozornost na rangiranje u INCI nazivlju (internacionalna nomenklatura kozmetičkih sastojaka).

INCI nazivlje je internacionalni sistem čitanja i prepoznavanja kozmetičkih komponenti i nalazi se na svakom pakiranju proizvoda. Ovisno o poziciji proizvoda na INCI listi može se iščitati koju funkciju on zauzima u kozmetičkom pripravku.

Ako se komponenta nalazi negdje na prva tri mjesta vjerojatno je u funkciji antiaginga ili posvjetljivanja tena, no ako je pozicioniran među zadnjim komponentama onda vjerojatno zauzima funkciju namještanja ph vrijednosti ili kao neka druga pomoćna komponenta.

Kada izbjegavati topikalnu primjenu vitamina c?

Osobe koje imaju osjetljivu ili jako suhu kožu trebale bi koristiti manju dozu vitamina C –oko 5%, i obavezno nakon nanošenja vitamina C u obliku seruma nanijeti hranjivu kremu.

Osobama s ovakvim tipovima kože generalno se savjetuje da najprije isprobaju proizvod na maloj površini kože kako bi se prije nanošenja na cijelo lice ustanovilo da ne postoji nikakav oblik hipersenzibilnosti na proizvod.

Naše preporuke:

 

vitamin-c-za-kozu-krema-serum

Piše: mag. pharm. Jelena Leko