Vodene kozice - sve što trebate znati o ovoj infekciji

Vodene kozice - sve što trebate znati o ovoj infekciji

27-09-2023

Neki se odrasli sjećaju dana kada su imali i preboljeli vodene kozice, ospice ili boginje, a neki se ne sjećaju ili ih uopće nisu niti imali.

Vodene kozice, poznate kao herpes-zoster i varicella-zoster su česta virusna infekcija koja se može pojaviti kod djece i odraslih. Izaziva karakterističan osip na koži i često može biti neugodna. Zapravo varicella-zoster virus utječe na pojavu herpes-zoster-a. 

U ovom članku, istražit ćemo sve što trebate znati o vodenim kozicama, uključujući simptome, trajanje bolesti, načine prijenosa i mnoge druge važne informacije.

Što su vodene kozice? 

Vodene kozice su virusna infekcija koja se javlja uslijed izloženosti virusu varicella-zoster. 

Ova vrsta virusa je iznimno zarazna i obično se prenosi kašljanjem i kihanjem osnosno kapljicama putem zraka ili direktnim kontaktom s infektivnim područjem.

Trudnice koje imaju vodene kozice mogu prenjeti tu virusnu infekciju na svoje dijete.

Većina ljudi preboli ovu infekciju još u najranijem djetinjstvu te na taj način izgradi obrambeni sustav. Odnosno stvorena su antitijela koja sprječavaju da se virus koji je i dalje prisutan u tijelu ponovno aktivira.

Na tržištu postoji test na vodene kozice, tj. na razinu antitijela u organizmu. 

Taj sustav odnosno imunitet na vodene kozice koji je osoba stekla omogućava da do kraja života više nema brige oko toga hoće li se opet zaraziti istim virusom.

U vrlo rijetkim slučajevima se dogodi da ista osoba dva puta dobije vodene kozice.

Osobe koje nisu preboljele infekciju u djetinjstvu mogu ju dobiti u odrasloj dobi. A može se dogoditi da ju nikad za života ne dobiju.

Simptomi vodenih kozica uključuju:

  • Osip koji svrbi i počinje kao male crvene točkice po tijelu
  • Nakon nekoliko dana, osip se pretvara u plikove ispunjene tekućinom, što ih čini sličnima "vodenoj" površini.
  • Groznica i opća slabost.
  • Gubitak apetita.

 

simptomi-vodenih-kozica

 

Vodene kozice kod djece 

Vodene kozice su češće kod djece nego kod odraslih. Djeca obično dobivaju blagu do umjerenu infekciju koja traje otprilike sedam do deset dana.

Roditelji trebaju paziti da dijete ne ogrebe područje na kojem se nalazi osip kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Vodene kozice kod odraslih 

Kod odraslih osoba, vodene kozice mogu biti teže. Simptomi su često ozbiljniji, a infekcija može trajati duže. Osim toga, kod odraslih postoji veći rizik od komplikacija kao što su upala pluća.

 

vodene-kozice-kod-odraslih

 

Kako prepoznati vodene kozice?

Prepoznavanje vodenih kozica obično nije teško zbog karakterističnih simptoma. Ako primijetite osip koji se razvija u plikove, osobito ako prate groznicu i slabost, vrlo je vjerojatno da se radi o vodenim kozicama.

Kako se prenose vodene kozice? 

Vodene kozice se prenose direktnim kontaktom s osobom koja ima infekciju ili kapljicama koje izlučuje kašljanjem ili kihanjem zaražene osobe. Infekcija se također može prenijeti putem dodira s tekućinom iz osipa.

Vodene kozice i inkubacija 

Inkubacijsko razdoblje vodenih kozica, tj. razdoblje između izlaganja virusu i pojave simptoma, obično traje između 10 i 21 dan. Osoba postaje zarazna nekoliko dana prije pojave osipa, pa je važno poduzeti mjere opreza ako ste bili izloženi zaraženoj osobi.

Kako izgledaju vodene kozice?

Osip vodenih kozica može se pojaviti bilo gdje na tijelu a obično započinje na licu, vlasištu, prsima ili trbuhu. Brzo se širi i prolazi kroz različite faze, uključujući crvene točkice, plikove ispunjene tekućinom i kraste.

 

vodene-kozice-kod-djece

 

Koliko traju vodene kozice? 

Trajanje vodenih kozica varira ovisno o dobi i imunološkom sustavu osobe. U većini slučajeva, osip se počinje povlačiti nakon otprilike sedam do deset dana, ali može ostati prisutan duže kod odraslih osoba ili osoba s oslabljenim imunitetom.

Kako se liječe vodene kozice?

Liječenje vodenih kozica

Za liječenje vodenih kozica ili boginja može se zatražiti pomoć liječnika ili specijalista. Drugim riječima, ono što slijedi je cjepivo protiv vodenih kozica ili antibiotici. Ako je u pitanju ozbiljnije oboljenje.

Ako nije u pitanju ozbiljnije i teže oboljenje zaražene osobe imaju nekoliko opcija i načina kako spriječiti daljnje napredovanje vodenih kozica:

  1. Gel za vodene kozice - Avene gel za čišćenje kože pomaže u održavanju higijene kože. Pročišćava i neisušuje kožu, a sprječva daljnje iritacije i nadraženost kože.
  2. Pjena za vodene kozice - PoxClin pjena brzo ublažava svrbež kože kod djece i na taj način smanjuje mogućnost nastanka ožiljaka. 
  3. Sprej za vodene kozice - A-Derma Cytelium sprej za njegu iritirane kože. Pakiranje u spreju olakšava i ubrzava nanošenje koje je bezbolno. Za djecu i odrasle.

Pravilnim korištenjem proizvoda proitv vodenih kozica, svrbež, mjehurići i krastice će se povući a koža tijekom vremena obnoviti.

Većina slučajeva vodenih kozica može se liječiti kod kuće. Važno je:

 

liječenje-vodenih-kozica-kod-kuće

 

  • Održavati higijenu kako biste spriječili infekciju ogrebotinama
  • Voditi računa da dijete ne dira prstima inficirana područja i tako spriječi daljnje širenje osipa i veće ozljede.

  • Koristiti antihistaminike za svrbež
  • Za ublažavanje iritacija nastalih svrbežom mogu se koristiti histaminici koji sprječavaju stvaranje i širenje upaljenih područja. Za djelovanje im je potrebno oko 30 minuta.

  • Održavati hidrataciju 
  • Kako biste spriječili dehidraciju, posebno kod djece potrebno je piti dovoljno tekućine kako bi koža ostala dovoljno hidrirana tijekom infekcije.

  • Tuširanje i vodene kozice
  • Mnogi pedijatri preporučuju tuširanje za osobu koja ima vodene kozice. Zbog toga što će na taj način koža rashladiti, a infektivna područja pročistiti.

    Kada potražiti medicinsku pomoć?

    Iako većina slučajeva vodenih kozica ne zahtijeva medicinsku intervenciju, trebali biste potražiti liječničku pomoć ako primijetite sljedeće:

    • Osip se inficira
    • Visoka temperatura koja ne pada
    • Pojava osipa u očima
    • Kod odraslih, pogoršanje simptoma ili teže oboljenje

    Za kraj…

    Vodene kozice mogu biti neugodne, ali obično su blage i prolazne. Važno je prepoznati simptome i poduzeti mjere opreza kako biste spriječili širenje infekcije. 

    U većini slučajeva, bolest se povlači sama od sebe, ali uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ako ste zabrinuti zbog simptoma.

    Preporučuje se izbjegavati kontakt s drugim osobama dok ste zarazni, što obično traje nekoliko dana do tjedan dana.